2014. március 24., hétfő

Horány adói

Van egy település a Szentendrei-szigeten, Szigetmonostor. Annak van egy településrésze, Horány. Gyönyörű hely ez utóbbi, de érthetetlen okokból - a lakosság gyarapodása ellenére - folyamatosan gyengélkedik. Pedig rengeteg adót fizet, mondhatni, ez tartja el a főfalut, Szigetmonostort. Területe is kétszer nagyobb annál, így indokolt lenne, hogy a Király emitt éljen és ne amott. Szigetmonostor hiába törpe, mégis uralkodik Horányon.

Nos, ebben a faluban a nem helyi lakosoknak, azaz a csak nyaralóval rendelkezőknek irdatlanul magas a helyi ingatlanadó mértéke. Egy helyi telektulajdonos elmondása alapján tudjuk, hogy ez az összeg - az Ő esetében - éves 80.000 forint. E szám egy havi minimálbérnek felel meg, s mint ilyen, egy évben csupán tizenkétszer találkozunk vele. Úgy is vehetjük, hogy a telektulajdonos azért dolgozik egy hónapnyit egy évben, mert a Királynak és sleppjének adót kell fizetnie (direkt nem írtam talpnyalókat, mert ez szerintem épp fordítva történik, egy királyt pedig nem illik talpnyalónak nevezni).

2014-ben felkerült az Internetre egy dokumentum, ami megmutatja a 2014-es évre szóló adózást és annak mértékét. E dokumentumból kiderül, hogy bizonyos szigetmonostori ingatlanok / telkek adómentességet élveznek. Íme a dokumentum, benne a lényeges rész:



A c. pontban az Lf3, Vt2 és Z számok az érdekesek. Vajon mit jelentenek?!

Egy ismerősöm átküldött pár képet, amit ki tudja honnan emelt el; e képeken világosan látszik, mely területeket jelölik a fent említett furcsa karakterek, legalább is az Lf3:



Az Lf3-as jelzésű földek a Király várával szembeni földeket jelölik, a király pedig a zöld koronával jelzett helyen trónol. Amikor kinéz az ablakon, látja az adómentes földeket. Ahol lehetséges, hogy hamarosan virágzó kaszinóváros fog nőni, ki tudja. Az említett földek, telkek, birtokok hogy kinek a tulajdonában vannak nem tudom, MÉG. Informátorom szerint található rajta lovarda, meg rokonok és barátok is. Meg adómentesség.

Tehát, amíg a horányi nyaralóval rendelkező telektulajdonosok egy hónapot dolgoznak azért, hogy legyen nyáron egy boldog hónapjuk valahol, a Király - a tőlük beszedett adóból - könnyűszerrel ad adómentességet azon földeknek, amelyek a várral szemben terülnek el.

Hogy kik élnek e földeken egyelőre homály fedi, de nemsokára ez is kiderül. 

A krónikáskönyv még nincs lezárva...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése